Diagnoosi

Diagnoosi2017-05-22T08:37:37+00:00

Diagnoosin hyväksyminen

Jos olet juuri kuullut, että sinulla itselläsi tai läheiselläsi on skitsofrenia, on vain luonnollista, että se tuntuu sinusta täysin uskomattomalta ja kiellät koko asian. Et ehkä edes ymmärrä, mitä skitsofreniaan sairastuminen tarkoittaa. Sinä ja perheesi saatatte epäillä diagnoosia ja haluatte kuulla myös jonkun toisen ja ehkä vielä kolmannenkin lääkärin mielipiteen. Nämä kaikki reaktiot ovat aivan normaaleja ja ymmärrettäviä.schizofrenia_k

Pahimman sokkivaiheen jälkeen on kuitenkin aika alkaa suunnitella, kuinka aiotte selviytyä tässä uudessa tilanteessa. Vaikka skitsofreniadiagnoosi voi olla suuri järkytys, siinä on hyväkin puolensa. Nyt ainakin tiedätte, mikä on vialla. Siksi teillä on myös paljon paremmat mahdollisuudet yrittää parantaa tilannetta.

Diagnoosin ymmärtäminen

Uudessa ja ahdistavassa tilanteessa sinun on varmasti vaikea sulattaa kaikkea sairaudesta ja sen hoidosta kuulemaasi tietoa. Jos sinusta tuntuu, että kaikki tapahtuu liian nopeasti, voit yrittää saada asioita järjestykseen monin eri tavoin.

  • Esitä rohkeasti kysymyksiä, ellet ymmärrä jotakin.
  • Kirjoita muistiin kaikki kysymykset, joihin haluat vastauksen.
  • Pidä mukanasi lehtiö ja kynä ja kirjoita tärkeät asiat muistiin.
  • Ota joku ystävä tai omainen mukaan vastaanotolle. Hän voi jälkeenpäin muistaa asioita, joita et itse muista.
  • Pyydä esitteitä, joista saat tietoa sairaudestasi ja sen hoidosta.
  • Pyydä tietoa tukiryhmistä, joista voisi olla sinulle apua.
  • Pyydä tietoa omaisten tukiryhmistä.

Selviytymiskeinot

Kun skitsofrenia on diagnosoitu, on hyödyllistä opetella muutamia ”selviytymiskeinoja”. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit yrittää välttää skitsofreniaoireita laukaisevia tekijöitä ja valmistautua mahdollisiin kriiseihin.