Alkoholi

Alkoholi2015-09-17T13:17:01+00:00

Alkoholi ja huumeet eivät ole ratkaisu

Jotkut skitsofreniaa sairastavat turvautuvat alkoholiin tai huumeisiin yrittäessään lievittää sairauden oireita tai kestääkseen paremmin pelon, eristyneisyyden ja masennuksen tunteet.

Jotkut väittävät, että huumeiden käyttö helpottaa heidän oloaan, muuttaa heidän käyttäytymisensä normaaliksi tai poistaa skitsofrenian oireet, mutta todellisuudessa se vain pahentaa heidän oireitaan ennen pitkää. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi kannabis ja amfetamiini voimistavat psykoosin oireita – vainoharhaisuutta, aistiharhoja ja harhaluuloisuutta. Ne voivat myös ”laukaista” skitsofreniapsykoosin jopa niillä ihmisillä, joilla ei ole koskaan aikaisemmin ollut psykoosia, mutta joilla voi olla tavallista suurempi skitsofreniariski – esimerkiksi jos lähiomainen sairastaa skitsofreniaa.

Hoitoon pääsy ja oikean psykoosilääkityksen aloittaminen viivästyy, jos skitsofrenian oireita ”hoidetaan” esimerkiksi kannabiksella. Mitä pitemmälle lääkityksen ja muun hoidon aloittaminen lykkääntyy, sitä kauemmin skitsofrenian akuutit vaiheet kestävät. Tämä heikentää mahdollisuuksiasi parantaa elämänlaatuasi ja saada sairautesi hallintaan.