Haittavaikutukset

Haittavaikutukset2017-05-22T08:37:37+00:00

Haittavaikutukset – mitä on odotettavissa

Nykyisin on käytettävissä runsaasti erilaisia psykoosilääkkeitä, joten skitsofreniaa sairastavien ei enää tarvitse sietää kovin epämiellyttäviä haittavaikutuksia.schizofrenia_a

Jos lääkkeesi aiheuttaa sinulle häiritseviä haittavaikutuksia, keskustele niistä heti lääkärisi tai psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Monet haittavaikutukset saadaan kuriin tai ne voidaan saada jopa kokonaan loppumaan pienentämällä lääkkeen annosta tai vaihtamalla se toiseen lääkkeeseen. Muut haittavaikutukset voidaan saada hallintaan jollakin ylimääräisellä lääkkeellä tai muuttamalla ruokavaliota tai elämäntapoja. Kerro aina lääkärille myös, jos jokin lääke on aiemmin aiheuttanut sinulle haittavaikutuksia. Sillä voi olla merkitystä, kun lääkäri valitsee sinulle psykoosilääkettä.

Lääkkeiden ottaminen

Psykoosilääkkeet on suunniteltu sekä parantamaan vointiasi että myös pitämään sinut kunnossa. Siksi lääkkeiden käyttöä on jatkettava, vaikka vointisi olisikin jo parempi. Usein tauti uusiutuu onnistuneen hoidon jälkeen juuri siitä syystä, että lääkkeiden ottaminen on lopetettu tai niitä ei käytetä oikein. Jos sinulle on näin tapahtunut aiemminkin, on aihetta harkita pitkävaikutteista lääkitystä.

Psykoosilääkkeiden käyttöä laiminlyödään useimmiten seuraavista syistä:

  • Sairastunut ei ymmärrä tai usko olevansa sairas – ystävien ja perheen tuki voi olla ratkaisevan tärkeää, kun on huolehdittava siitä, lääkkeet otetaan lääkärin ohjeiden mukaan.
  • Haittavaikutukset voivat olla kestämättömiä – jos sinulla on outoja oireita tai tuntemuksia, keskustele asiasta psykiatrisen sairaanhoitajan tai psykiatrin kanssa. Lääkkeen annosta voidaan ehkä muuttaa tai lääke voidaan vaihtaa toiseksi.
  • Lääkitys on liian monimutkainen – keskustele tästäkin psykiatrisen hoidon asiantuntijoiden kanssa. He voivat ehkä yksinkertaistaa hoitoasi tai ehdottaa lääkitystä, joka olisi helpompi ottaa. Joissakin tapauksissa lääkäri saattaa suositella pitkävaikutteisia injektoitavia psykoosilääkkeitä. Tällöin lääke annetaan pistoksina neljän viikon välein, joten sitä ei tarvitse muistaa ottaa päivittäin.

Kysy lääkityksestäsi

Kun keskustelet lääkityksestä lääkärisi tai sairaanhoitajan kanssa, mielessäsi saattaa herätä monenlaisia kysymyksiä.

Seuraavassa on muutamia ehdotuksia:

  • Mitä apua tästä lääkkeestä on minulle?
  • Mihin oireisiini se tehoaa?
  • Millaisia riskejä tämän lääkkeen käyttöön liittyy?
  • Kenen kanssa voin keskustella, jos minulle tulee haittavaikutuksia?
  • Kuinka kauan kestää ennen kuin lääke alkaa vaikuttaa?
  • Voiko lääkkeestä tulla riippuvaiseksi?

 

Psykoosilääkkeiden haittavaikutukset*

Psykoosilääkkeiden
* Haittavaikutusten määrä ja laatu voi olla eri lääkkeillä erilainen.