Lääke

Lääke2017-05-22T08:37:37+00:00

Lääkityksen muuttaminen

Kaikki lääkityksessä tapahtuvat muutokset voivat tuntua hämmentäviltä. Uusi lääke otetaan ehkä eri aikaan päivästä, sillä voi olla erilaisia haittavaikutuksia, tai se vaikuttaa oireisiin eri tavoin. Siksi on tärkeää, että pyydät aina tietoa uudesta lääkkeestäsi ennen kuin alat käyttää sitä. Kerro aina myös perheellesi, kun olet siirtymässä uuteen lääkkeeseen. Sinun ja omaistesi on myös tiedettävä, mihin voitte ottaa yhteyttä, jos ilmaantuu ongelmia.

Lääketyypit

Psykoosilääkkeiden

Pitkävaikutteinen injektio (depot)

Pitkävaikutteinen injektio vapauttaa lääkettä hitaasti lihaksesta. Sopii potilaille, joiden on vaikea syystä tai toisesta ottaa lääkkeensä määräyksen mukaisesti tai joiden mielestä on parempi, ettei lääkettä tarvitse muistaa ottaa päivittäin. Injektio aloitetaan tavallisesti sairaalassa ja hoitoa jatketaan säännöllisillä avohoitokäynneillä, sillä lääkkeen vaikutus kestää valmisteesta riippuen 2-4 viikkoa. Injektio vähentää riskiä sairastua uudelleen psykoosiin, ja vähentää siten sairaalahoitojen tarvetta.

Hoidon vaihtaminen

Kaikki muutokset hoidossa voivat olla hämmentäviä. Uusi lääke täytyy ehkä ottaa eri vuorokaudenaikana kuin aiempi lääke, sillä voi olla erilaisia haittavaikutuksia tai se voi vaikuttaa oireisiisi eri tavalla. Siksi on tärkeää, että pyydät tietoa uudesta hoidosta ennen kuin aloitat sen. Kerro myös läheisillesi, että olet vaihtanut lääkitystäsi. Varmista, että sinä itse ja läheisesi tietävät, kehen ottaa ongelmatilanteissa yhteyttä.