Psykoosilääkkeet

Psykoosilääkkeet2017-05-22T08:37:37+00:00

Psykoosilääkkeet

Psykoosilääkkeet ovat tehokkain tapa saada skitsofrenian erilaiset oireet (kuten aistiharhat, harhaluuloisuus ja ajatushäiriöt) hallintaan. Näiden lääkkeiden valikoima on hyvin laaja, ja ennen kuin sopiva lääke löydetään, voidaan joutua kokeilemaan useita eri vaihtoehtoja.

Perinteiset psykoosilääkkeet

Perinteisiä psykoosilääkkeitä on ollut markkinoilla 1950-luvulta lähtien. Niiden vaikutus perustuu aivojen dopamiinireseptorien salpautumiseen.

– Tärkeimmät edut

Ne estävät tehokkaasti aistiharhoja (hallusinaatioita), harhaluuloisuutta (deluusioita) ja vainoharhaisia ajatuksia (paranoiaa).

– Tärkeimmät haitat

Ne tehoavat huonosti skitsofrenian negatiivisiin oireisiin, kuten tahdottomuuteen, tunteiden latistumiseen ja sosiaaliseen eristäytymiseen. Ne voivat aiheuttaa useita epämiellyttäviä haittavaikutuksia, esimerkiksi hallitsemattomia liikkeitä, kuten vapinaa ja tärinää, sekä suun kuivumista ja voimakasta väsymystä. Näiden haittavaikutusten vuoksi useimmissa maissa ei suositella perinteisiä psykoosilääkkeitä enää skitsofrenian ensisijaiseksi hoitomuodoksi. Monet ovat kuitenkin käyttäneet näitä psykoosilääkkeitä pitkään ongelmitta. Jos käytät parhaillaan perinteisiä psykoosilääkkeitä eivätkä ne ole aiheuttaneet sinulle ongelmia, lääkitystäsi ei todennäköisesti tarvitse muuttaa.

Uuden sukupolven tai atyyppiset psykoosilääkkeet

Useimmat näistä lääkkeistä tulivat kliiniseen käyttöön 1990-luvulla. Niiden uskotaan vaikuttavan aivoihin hieman eri tavoin kuin perinteiset psykoosilääkkeet.

– Tärkeimmät edut

Ne pitävät skitsofrenian positiiviset, negatiiviset ja kognitiiviset oireet hyvin hallinnassa. Ne aiheuttavat vähemmän liikehäiriöitä kuin vanhemmat perinteiset psykoosilääkkeet.

– Tärkeimmät haitat

Erityyppisillä atyyppisillä psykoosilääkkeillä on erilaisia haittavaikutuksia. Jotkut voivat aiheuttaa paino-ongelmia, jotkut väsymystä ja jotkut lisäävät rauhattomuutta.

schizofrenia_i

Kaikki lääkkeet, joiden on osoitettu tehoavan skitsofrenian oireisiin, vaikuttavat aivojen dopamiiniratoihin. Oletetaan, että dopaminipitoisuuden ollessa tasapainossa, myös oireet pysyvät tasapainossa.

 

Räätälöity hoito

Skitsofrenialääkkeiden valikoima on laaja, ja psykiatrin olisi kyettävä löytämään niistä se, joka sopii parhaiten juuri sinulle. Sopiva lääkehoito haetaan lääkärin ja potilaan yhteistyönä. Valintaan vaikuttavat monet tekijät – kuinka hyvin lääke pitää oireesi kurissa, aiheuttaako se kestämättömiä haittavaikutuksia ja miltä hoito sinusta itsestäsi tuntuu.  Siksi onkin erittäin tärkeää, että kerrot psykiatrillesi, mitä kaikkein eniten odotat hoidolta.

Jos kärsit jostakin tietystä oireesta erityisen paljon tai jos haluat ehdottomasti välttää jotakin tiettyä haittavaikutusta, kerro siitä lääkäreillesi. Hoito voidaan ehkä räätälöidä juuri näiden toiveidesi mukaan.