Leimautuminen

Leimautuminen2017-05-22T08:37:37+00:00

Leimautuminen ja syrjintäschizofrenia_n

Meillä ihmisillä on yleismaailmallinen pelko kohdata mielenterveysongelmaisia ja ylipäätään ajatella mahdollisuutta oman mielenterveytemme menettämisestä. Pelko ja ennakkoluulot pakottavat edelleen hyvin monet vaikenemaan ongelmistaan ja sairauden paljastuminen yritetään estää viimeiseen saakka. Kanssaihmisten hyväksymisen puute on lisätaakka skitsofreniaa sairastaville ja siitä toipuville. Leimatuksi tuleminen voi tuntua jopa pahemmalta kuin itse sairaus.

Mielen sairautta, kuten skitsofreniaa sairastavia, saatetaan edelleen pitää ”poikkeavina” ihmisinä ja sairautta jopa itse aiheutettuna. Sairautta luullaan usein parantumattomaksi. Koska sairas ei useinkaan tiedosta sairauttaan, häntä saatetaan epäillä vaaralliseksi itselleen tai ympäristölleen. Mielen sairauteen liitetäänkin usein arvaamattomuus ja aggressiivisuus. Sairaan ihmisen käyttäytymistä pidetään erilaisena, uhkaavana ja sääntöjä rikkovana.

Väärä ja pelottava usko mielenterveyspotilaista rakentuu pitkälti sairaudesta julkisuudessa annetun kuvan perusteella. Myös Suomessa media on ainakin osittain vastuussa monista  mielenterveyden häiriöihin liittyvistä mielikuvista. Eniten mielikuvia kuitenkin synnyttää viihdeteollisuus; elokuvissa, kirjoissa ja peleissä mieleltään sairas ihminen on useimmiten joko uhri tai tunteeton tappaja. Suhtautuminen sairauteen on kuitenkin vähitellen muuttunut ymmärtäväisemmäksi asiallisen tiedonvälityksen ja ehkä ennen kaikkea ihmisten omakohtaisten kokemusten myötä.

Lähde: Suomen Mielenterveysseura

Leimautuminen tapahtuu muiden ihmisten ajatuksissa, ja siksi siihen voi olla vaikea vaikuttaa. Jotakin voi kuitenkin tehdä:

  • Hanki mahdollisimman paljon tietoa skitsofreniasta, jotta voit kumota väärät luulot vedenpitävillä asiatiedoilla.
  • Yritä valistaa läheisiäsi kertomalla heille skitsofreniasta.
  • Jos televisio-ohjelmassa tai sanomalehdessä esitetään vääriä tietoja, jotka loukkaavat sinua, ota yhteyttä mielenterveysjärjestöön.
  • Älä hyväksy syrjintää ja leimaamista. Sitä vastaan on olemassa selvät säännöt yhteiskunnassa, työpaikoilla ja palveluissa. Ellet itse jaksa kysyä oikeuksiesi perään, ota yhteyttä mielenterveysjärjestöön.