Paluu normaaliin arkeen

Paluu normaaliin arkeen2017-05-22T09:16:34+00:00

Pienin askelin

Kun olet alkanut toipua skitsofreniasta, haluat epäilemättä palata mahdollisimman pian entiseen elämäntyyliisi. Muista kuitenkin, että on erittäin tärkeää edetä rauhallisesti.

Toipumisen tie on pitkä ja sitä kannattaa kulkea mieluummin pienin askelin kuin suurin harppauksin. Etene aina juuri sellaisella vauhdilla, joka sinusta itsestäsi tuntuu hyvältä. Ympärilläsi on epäilemättä myös ihmisiä, jotka kannustavat sinua ja haluaisivat sinun palaavan mahdollisimman pian ennallesi. Hyväksy heidän kannustuksensa, mutta älä anna kenenkään painostaa sinua tekemään mitään, mihin et vielä ole valmis.

Tee päiväohjelma

Kun olet terve, teet joka päivä monenlaisia asioita niitä sen enempää ajattelematta. Mutta kun olet toipumassa skitsofreniasta, päivät saattavat helposti luisua käsistä etkä saa mitään aikaan.
Joskus on hyvä laatia päiväohjelma etukäteen.

Esimerkiksi:

päiväohjelma6

Tee nyt oma päiväohjelmasi:

päiväohjelma7

Käytä kalenteria

Sovitut tapaamiset, erilaiset tapahtumat sekä perheenjäsenten ja ystävien syntymäpäivät saattavat unohtua helposti. Kun merkitset ne kalenteriin, pysyt ajan tasalla ja tiedät, mitä on odotettavissa. Ota vastaan kaikki saamasi kutsut (vaikka et sillä hetkellä edes haluaisi mennä). Näin sinulla on aina jotakin, mitä odottaa.

Päiväkirja

Kun vointisi paranee, sinua hoitavien lääkäreiden on hyvä saada tietää, kuinka olet selviytynyt, mitkä asiat toimivat ja millaisia ongelmia on vielä jäljellä. Siksi voi olla hyvä ajatus pitää joka päivä päiväkirjaa edistymisestäsi.

Esimerkiksi:

Päiväkirja