Anna & Elsa

Anna & Elsa2017-05-22T08:37:36+00:00

Anna on huolissaan 22-vuotiaasta tyttärestään Elsasta, jonka kanssa hän asuu kerrostaloasunnossa Kuopiossa.

Elsa ei ole koskaan ollut erityisen sosiaalinen, mutta hän on aina ollut tarkka ulkonäöstään. Ei kuitenkaan enää. Hiukset ovat rasvaiset, ikään kuin hän ei olisi pessyt niitä moneen päivään. Kasvot ovat meikkaamattomat ja vaatteet sen näköiset kuin hän olisi nukkunut ne päällään.

Aluksi Anna epäili, että Elsa oli riidellyt jonkun ystävänsä kanssa. Ainakaan hän ei ollut tavannut ystäviään vähään aikaan ja näytti viettävän aikansa enimmäkseen omassa huoneessaan, nukkui päivät ja kuunteli musiikkia lähes koko yön.

Kun Anna otti asian puheeksi, Elsa suuttui, alkoi kiljua ja käski äitinsä olla hiljaa. Elsa ihmetteli, miksi kaikki aina komentelevat häntä ja sanoi haluavansa olla rauhassa.

Elsan huoneesta kuuluva musiikki on käynyt yhä äänekkäämmäksi. Kun Anna pyytää hiljentämään ääntä, Elsa vain huutaa hänelle ja käskee häipymään.

Vähän myöhemmin Anna huomaa tyttärensä hakkaavaan nyrkeillä päätään. On pakko tehdä jotain! Anna tilaa ajan terveyskeskuslääkärille.

Lääkärin vastaanotolla Elsa näyttää kuitenkin olevan paljon paremmassa kunnossa. Hän on järkevä ja hillitty. Hän vastailee lääkärin kysymyksiin selkeästi ja rauhallisesti. Lääkäri määrää masennuslääkkeitä ja kehottaa Elsaa varaamaan uuden ajan kuuden viikon kuluttua.

Kun kuusi viikkoa on kulunut, Elsa ei ole vielä ottanut yhtään tablettia. Hänen outo käytöksensä on jatkunut, ja hän kieltäytyy menemästä uudelleen lääkäriin.

Lopulta Anna päättää mennä yksin lääkärin vastaanotolle. Jotta osaisi paremmin kuvailla tilannetta, hän kirjoittaa muistiin kaikki oudot piirteet Elsan käyttäytymisessä ja hänen omituisen unirytminsä ja raivokohtauksensa. Lääkäri lupaa tulla kotikäynnille myöhemmin samalla viikolla.

Tavattuaan Elsan toisen kerran lääkäri päättää lähettää hänet psykiatrin vastaanotolle.

Annakin arvaa, että kyseessä on jotakin vakavampaa. Lääkäri selittää, että Elsan käytös voi johtua monesta eri syystä. Kyseessä voi olla fyysinen tai psyykkinen sairaus, hän sanoo. Lääkäri antaa Annalle esitteitä psyykkisistä sairauksista ja lähettää Elsan psykiatrille jatkotutkimuksiin.

Seuraavan puolen vuoden aikana Anna ja Elsa kävivät useita kertoja sairaalassa tapaamassa psykiatria ja muita psykiatrisen hoitotyöryhmän jäseniä. Psykiatri keskusteli sekä äidin että tyttären kanssa ja teki heille useita yksityiskohtaisia haastatteluja, joissa Elsan koko elämä käytiin läpi. Diagnoosiksi varmistui skitsofrenia.