Esko

Esko2015-10-05T09:10:31+00:00

Muistellessaan entistä kiivastahtista elämäänsä Eskon on vaikea uskoa, että se on edes ollut mahdollista.

Hän toimi menestyvänä asianajajana kiireisessä toimistossa Helsingissä ja teki jatkuvasti 14-tuntisia työpäiviä. Iltaisin hän usein seurusteli asiakkaidensa kanssa. Viikonloput vietettiin ystävien seurassa ja järjestettiin päivälliskutsuja yhdessä vaimon kanssa. Esko oli kunnianhimoinen ja ahkera. Hän viihtyi ihmisten parissa ja oli tunnettu terävästä älystään ja hyvästä huumorintajustaan.

Kaikki pysähtyi kuitenkin yllättäen, kun Esko sairastui ensimmäisen kerran psykoosiin. Hän tapasi lääkäreitä ja kävi psykiatrisissa tutkimuksissa. Psykiatrian sairaanhoitaja kävi hänen luonaan ja hän otti lääkkeensä säännöllisesti puolen vuoden ajan, ennen kuin tunsi olevansa valmis tapaamaan taas muita ihmisiä. Esko epäilee, olisiko hän koskaan voinut toipua ilman vaimonsa tukea.

Nyt hän tuntee itsensä jo paljon vahvemmaksi. Lääkitys tuntuu tehoavan, ja hän tuntee olevansa valmis kohtaamaan maailman uudelleen. Hän tietää kuitenkin, että hänen on nyt otettava rauhallisesti. Joitakin viikkoja sitten Esko oli teatterissa vaimonsa ja muutaman ystävän kanssa. Hän nautti esityksestä, mutta seurustelu ravintolassa esityksen jälkeen oli hyvin vaikeaa. Hän ahdistui ja hänen oli yhä vaikeampi hallita itseään.

Sen jälkeen Esko on edennyt pienin askelin. Vaimon ehdotuksesta he lähtivät katsomaan paikkoja, joissa he olivat nuorena käyneet yhdessä. Eskon kriisipuhelinnumerot otettiin mukaan varmuuden vuoksi. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja he nauttivat matkasta. Oli mukavaa olla taas kahden ja muistella yhdessä noita onnellisia aikoja.

Esko on nyt jo pystynyt tapaamaan sukulaisia ja ystäviä. Hän pystyy rentoutumaan kolmen tai neljän hengen ryhmissä, ja myös hänen sosiaaliset taitonsa ovat alkaneet vähitellen palautua, kun hänen ei tarvitse enää jännittää. Hän on jopa kertonut muutaman vitsin.

Esko tietää, että seuraavaksi hänen on opeteltava tapaamaan ihmisiä yksin, ilman vaimon läsnäoloa ja tukea. Ajatus on pelottava, mutta hänestä tuntuu, että pian hän on valmis siihen.