Markku

Markku2015-10-05T09:11:26+00:00

Markulla diagnosointiin skitsofrenia seitsemän vuotta sitten, ja hän on saanut lääkehoitoa siitä alkaen. Hoito on pitänyt hänen oireensa erittäin tehokkaasti kurissa, ja hän on pystynyt jatkamaan työtään.

Markun lääkitystä on kuitenkin jouduttu muuttamaan useita kertoja vuosien kuluessa.

Aluksi hän sai perinteistä psykoosilääkettä, jota hän otti kaksi kertaa päivässä. Se tuntui pitävän oireet kurissa, mutta aiheutti joitakin haittavaikutuksia. Markun voimat vähenivät hälyttävästi, ja hänen oli hyvin vaikea pysyä hereillä koko koulupäivän ajan. Lisäksi hänen kätensä vapisivat usein niin holtittomasti, ettei hän pystynyt kunnolla kirjoittamaan taululle.

Kaikkein kiusallisin haittavaikutus oli kuitenkin suun ja kielen toimintaan vaikuttava lihaskouristus. Oppilaat pilkkasivat häntä sammaltavan puheen vuoksi, ja Markku ahdistui siitä lopulta niin paljon, että päätti lopettaa lääkkeiden käytön. Hän muuttui ärtyisäksi, hänen oli vaikea keskittyä ja hän unohteli asioita.

Onneksi Markun kumppani tunnisti nämä taudin uusiutumisen varhaiset varoitusmerkit. Hän onnistui suostuttelemaan Markun uudelleen psykiatrin vastaanotolle, jotta lääkitys voitaisiin tarkistaa. Psykiatri päätti vaihtaa Markun lääkkeen uudempaan ”uuden polven” psykoosilääkkeeseen.

Markun vointi alkoi nopeasti parantua. Taudin uusiutumisen merkit ja myös aikaisemman lääkkeen aiheuttamat epämiellyttävät haittavaikutukset hävisivät.

Vapina ja sammaltava puhe eivät enää häirinneet työtä, ja Markku tunsi nyt itsensä varmemmaksi oppilaidensa edessä ja paneutui työhönsä uudella innolla. Seuraavien kuukausien aikana Markun itsetuntoa alkoi kuitenkin kalvaa aivan toisenlainen ongelma. Hän oli alkanut lihoa.

Hän päätti lisätä liikuntaa ja alkoi noudattaa vähärasvaista ruokavaliota. Painonnousu hidastui jonkin verran, mutta siitä huolimatta vaaka näytti joka viikko yhä suurempaa lukemaa.

Lopulta Markku meni kysymään neuvoa omalta terveyskeskuslääkäriltään. Lääkäri kertoi, että painonnousu oli Markun uuden psykoosilääkkeen tunnettu haittavaikutus.

Markku meni jälleen psykiatrin vastaanotolle, jotta lääkitystä muutettaisiin uudelleen. Tällä kertaa lääkäri määräsi toista uuden polven psykoosilääkettä. Seuraavien kuukausien aikana Markun paino alkoi laskea. Hän on myös jatkanut edelleen vähärasvaista ruokavaliotaan ja liikuntaohjelmaansa. Hän sanoo olevansa nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin.