Risto

Risto2015-10-05T09:12:11+00:00

Risto tietää, ettei hän ole Jyväskylän ainoa 15-vuotias poika, joka elää yksinhuoltajaperheessä. Mutta hänen perheessään on joskus vaikea tietää, kumpi oikeastaan on perheen aikuinen, hän vai isä.

Riston isä sairastaa skitsofreniaa. Riston elämä oli ennen todella vaikeaa sen vuoksi. Hän joutui usein huolehtimaan itse itsestään.

Hän kävi kaupassa ja myös valmisti itse ruokansa. Joskus isä sai psykoottisia kohtauksia, jotka olivat hyvin hämmentäviä ja pelottavia. Tavallisempaa kuitenkin oli, että Risto joutui suostuttelemaan isää tuntikausia, että olisi saanut hänet nousemaan ylös vuoteesta.

Sellainen elämä on vaikeaa. Riston äidille ja sisarelle se kävi liian raskaaksi, ja he muuttivat pois kotoa viime vuonna. Siitä lähtien Riston on ollut pakko selviytyä yksin.

Viime aikoina hän on kuitenkin saanut paljon enemmän apua. Isä alkoi käydä paikallisen sairaalan päivätoimintakeskuksessa, missä hänen tukenaan on lääkäreiden, psykiatristen sairaanhoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja toimintaterapeuttien muodostama hoitotyöryhmä. Risto saa nyt olla rauhassa koulussa, eikä hänen tarvitse koko ajan miettiä, mitä isä tekee kotona.

Isä on myös alkanut ottaa lääkkeensä säännöllisesti. Hänen vointinsa on paljon parempi, ja hän pystyy myös auttamaan vähän enemmän kotitöissä.

Joka toinen viikko psykiatrian sairaanhoitaja käy kotona katsomassa, kuinka isä pärjää ja tarvitseeko Risto enemmän apua. Sosiaalityöntekijä käy myös silloin tällöin.

Joskus Risto käy päivätoimintakeskuksessa isänsä kanssa. Viime kerralla he tekivät rooliharjoituksen, jossa Risto esitti potilaan osaa ja isä lääkäriä. Myöhemmin he keskustelivat siitä, kuinka potilaat voisivat puhua omaisilleen ja ystävilleen sairaudestaan. Oli mukavaa pelata pelejä isän kanssa pitkästä aikaa. Mutta se herätti Ristossa myös ajatuksia. Hän ei ollut oikeastaan koskaan ennen tullut ajatelleeksi, kuinka vaikeaa tämä kaikki on isälle itselleen.

Isä on mennyt mukaan keskuksen psykiatrin käynnistämään ohjelmaan, jonka tavoitteena on kehittää sosiaalisia ja henkilökohtaisia taitoja. Se auttaa häntä saamaan takaisin joitakin sosiaalisia taitoja, jotka hän on menettänyt sairautensa aikana. Risto toivoo, että isä saisi samalla myös rohkeutta käydä vähän enemmän ulkona. Ennen he kävivät usein yhdessä jalkapallo-otteluissa. Olisi mukavaa mennä taas katsomaan peliä.