Skitsofrenia

Skitsofrenia2015-09-17T13:21:28+00:00

Myytit ja todellisuus

Monet ovat lukeneet skitsofreniasta lehdistä tai törmänneet sanaan kirjoissa ja elokuvissa. Mutta vain harva tietää, mitä sana todella tarkoittaa. Vaikka skitsofrenia on yleinen sairaus, se ei kuitenkaan ole samalla tavalla tunnettu kuin esimerkiksi diabetes tai sydänsairaudet. Skitsofreniaan, kuten mielen sairauksiin yleensä, liittyy vielä paljon tietämättömyyttä ja jopa vääriä uskomuksia, joten se voi tuntua pelottavammalta kuin sairaus todellisuudessa on.

Kymmenen perusasiaa skitsofreniasta myyttien poistamiseksi

  1. Skitsofreniaa voidaan hoitaa. Joka neljäs sairastunut paranee skitsofreniasta täysin viidessä vuodessa. Muidenkin oireita voidaan yleensä lievittää ja heidän elämänlaatuaan voidaan parantaa monella eri tasolla.
  2. Skitsofreniaa sairastavat voivat yltää suuriin saavutuksiin sairaudesta huolimatta. Hyviä esimerkkejä tästä ovat muun muassa taloustieteilijä ja nobelisti John Nash, jazztrumpetisti Tom Harrell, Fleetwood Macin kitaristi Peter Green.
  3. Skitsofreniaa sairastavilla EI ole ”jakautunut persoonallisuus”. He saattavat toisinaan käyttäytyä oudosti, mutta he eivät muutu yhtäkkiä eri ihmiseksi.
  4. Monet ihmiset unohtavat ottaa lääkkeensä, olipa heillä mikä sairaus tahansa. Skitsofrenialääkkeiden unohtaminen voi kuitenkin olla kohtalokasta, sillä se voi johtaa taudin tai oireiden uusiutumiseen.
  5. Skitsofreniaa sairastavat ovat ERITTÄIN HARVOIN väkivaltaisia tai vaarallisia. Kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta voi olla apua tällaisissa tilanteissa.
  6. Skitsofrenia EI ole vanhempien syy.
  7. Skitsofreniaa sairastavat EIVÄT ole laiskoja. Voimattomuus on yksi sairauden oire, joka voi myös johtua lääkkeen haittavaikutuksesta. Haittavaikutuksia voidaan lievittää ja joistakin voidaan päästä kokonaan eroon annostusta muuttamalla tai lääkettä vaihtamalla. Saamattomuutta voidaan hoitaa päiväsairaaloissa, päivätoimintakeskuksissa tai joissain tapauksissa jopa palaamalla työhön.
  8. Skitsofreniaa sairastavan ihmisen hoitaminen voi olla palkitsevaa. Se on varmasti vaikeaa ja ajoittain uuvuttavaakin. Turhauttavaa se on lähes aina. Mutta kun voi perheenjäsenenä, terveydenhuollon ammattilaisena tai ystävänä auttaa toista ihmistä rakentamaan elämänsä uudelleen, se tuottaa suurta tyydytystä.
  9. Asiat, joita skitsofreniaa sairastava näkee tai kuulee, ovat hänelle itselleen täyttä totta – vaikka ne tuntuisivat muista kuinka uskomattomilta tai järjenvastaisilta tahansa.
  10. Jos skitsofrenia uusiutuu, voi olla vaikea palata takaisin aikaisempaan vakaaseen tilaan. Siksi on erittäin tärkeää, että lääkitystä ja terapiakäyntejä jatketaan, vaikka oireet näyttävät pysyvän hyvin hallinnassa.