Kuinka sairaus etenee?

Kuinka sairaus etenee?2015-09-17T13:21:48+00:00

Kuinka sairaus etenee?

Skitsofrenia etenee eri ihmisillä hyvin eri tavoin.

Siihen liittyy kuitenkin kolme selvästi erottuvaa vaihetta:

  • Ennakkovaihe eli prodromaalivaihe – ennen kuin sairaus varsinaisesti puhkeaa, saatat havaita asteittaisia muutoksia mielialassasi ja käyttäytymisessäsi. Olet ehkä alkanut vältellä kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa tai käyttäytyä oudosti, olet väsynyt ja haluton, et enää huolehdi ulkonäöstäsi etkä henkilökohtaisesta hygieniastasi. Sinusta voi tuntua, että maailmasi on muuttumassa. Et ole iloinen, mutta et myöskään erityisen surullinen – et oikeastaan tunne mitään. Skitsofreniaa sairastavat oppivat usein tunnistamaan nämä varhaisoireet, jotka ovat varoitusmerkkejä siitä, että sairaus on luisumassa aktiiviseen vaiheeseen. Vahingollinen taudin uusiutuminen voidaan estää, jos hoitoa korjataan heti tässä varhaisvaiheessa.
  • Akuutti eli aktiivinen vaihe – tässä vaiheessa sairautta ei enää voi olla huomaamatta. Oireet, esimerkiksi harhaluulot, aistiharhat ja sekasortoiset ajatukset, muuttuvat silmiinpistäviksi ja saatat ajautua kriittiseen tilaan. Kriisitilanteessa sairaala on usein turvallisin paikka. Siellä tilanteesi arvioidaan ja saat tehokasta hoitoa.
  • Tasaantumisvaihe – useimmiten tilanne rauhoittuu, kun hoito alkaa tehota, ja akuutit oireet häviävät vähitellen. Jotkut oireet (esimerkiksi energian puute ja sosiaalinen eristäytyminen) voivat jatkua vielä jonkin aikaa – toisilla ne häviävät melko nopeasti, mutta joillakin ne voivat jäädä pysyviksi. Tämä vaihe voi kestää monta vuotta, ja akuutit vaiheet uusiutuvat sen aikana usein. Monet onnistuvat kuitenkin pitämään uusiutumiset hyvin vähäisinä säännöllisen lääkityksen ja tuen avulla.