Miksi juuri minä?

Miksi juuri minä?2017-05-22T08:37:37+00:00

Miksi juuri minä?

Useimmat skitsofrenian kanssa kamppailevat kysyvät tätä jossain vaiheessa. Saatat kysyä itseltäsi mitä olet tehnyt väärin. Skitsofreniasta ei kuitenkaan voi syyttää ketään. Ei sinua eikä ketään muutakaan.

Skitsofrenia on aivojen sairaus, ja aivot ovat elimistön monimutkaisin elin. Ei tiedetä tarkkaan, miksi aivoissa tapahtuu tällaisia virhetoimintoja, mutta skitsofreniaa sairastavien ihmisten aivojen tietyt osat tuottavat liikaa keskushermoston välittäjäainetta, dopamiinia, ja joissakin toisissa aivojen osissa saattaa puolestaan olla liian vähän dopamiinia. Dopamiinilla on tärkeä merkitys mielihyvän kokemuksissa ja erilaisissa mielialoissa. Liian suuri dopamiinipitoisuus saattaa järkyttää näiden tunteiden ja aistimusten tasapainoa. Tämä voi aiheuttaa vainoharhaisuutta, harhaluuloja ja äänien kuulemista. Näitä kutsutaan ”positiivisiksi oireiksi”. Jos dopamiinia on liian vähän, seurauksena voi olla sekavuutta, apaattisuutta, yksinäisyyden ja uupumuksen tunteita. Näitä kutsutaan ”negatiivisiksi oireiksi”. Toistaiseksi ei ole täysin pystytty selvittämään, miksi dopamiinipitoisuuksien tasapaino järkkyy. Itse asiassa skitsofrenian puhkeaminen on todennäköisesti monen tekijän yhteisvaikutuksen tulos.

Tällaisia tekijöitä ovat:dopamini

  • Sukuhistoria – skitsofrenian riski on hieman keskimääräistä suurempi niillä, joiden lähisuvussa esiintyy skitsofreniaa. Mutta vaikka molemmat vanhemmat sairastaisivat skitsofreniaa, lapsilla on 60 prosentin mahdollisuus välttää sairastuminen.
  • Huumeidenkäyttö (esimerkiksi kannabis ja amfetamiini).