Paranemismahdollisuuteni

Paranemismahdollisuuteni2015-09-17T13:21:53+00:00

Millaiset paranemismahdollisuudet minulla on?

On selvää, että olet huolissasi tulevaisuudesta. Seuraavassa on yleistä tietoa skitsofrenian ennusteesta:

  • Noin neljäsosa potilaista paranee oireettomaksi viidessä vuodessa eikä välttämättä tarvitse sen jälkeen enää hoitoa. Useimpien muiden oireita voidaan lievittää, ja heidän elämänlaatuaan voidaan parantaa monella eri tasolla.
  • Noin joka toisella potilaalla on pitkiä oireettomia jaksoja ja niiden välissä satunnaisesti taudin uusiutumisvaiheita, joiden aikana oireet palaavat. Uusiutumisvaiheiden vaikeusaste ja esiintymistiheys vaihtelevat huomattavasti hoidon ja tuen laadusta riippuen. Tauti uusiutuu vuoden kuluessa ensimmäisestä psykoosista kolmella neljäsosalla niistä, jotka lopettavat lääkityksen. Lääkehoito vähentää uusiutumisten määrää noin 50 %.
  • Noin 10 prosentille sairaus aiheuttaa jatkuvia ongelmia. Hoidolla voidaan ehkä vähentää joitakin oireita ja helpottaa elämää. Sairaus on kuitenkin näissä tapauksissa todennäköisesti elinikäinen.

 

On mahdotonta ennustaa, mihin näistä ryhmistä sinä kuulut. Se riippuu monista tekijöistä, kuten sairauden vaikeusasteesta, elinolosuhteistasi ja siitä, kuinka hyvin noudatat lääkärin määräämää lääkitystä.