Vaikutus elämääni

Vaikutus elämääni2015-09-17T13:21:40+00:00

Kuinka skitsofrenia vaikuttaa elämääni?

Se riippuu siitä, kuinka nopeasti saat apua. Monet skitsofreniaa sairastavat elävät täysipainoista ja antoisaa elämää. Säännöllisellä lääkityksellä sekä omaisten, ystävien ja terveydenhuollon ammattilaisten tuella oireet onnistutaan usein pitämään hallinnassa ja monet pystyvät saavuttamaan tyydyttävän tasapainon elämässään uudelleen.

Hoitamattomana skitsofrenia aiheuttaa kuitenkin jatkuvasti pahenevia ongelmia. Jos oireet ovat vaikeita, tavanomaisetkin arkipäivän asiat voivat käydä ylivoimaisiksi. Et ehkä pysty enää huolehtimaan itsestäsi, unohdat syödä kunnolla, harjata hampaasi tai peseytyä säännöllisesti. Alkoholinkäyttösi on myös saattanut lisääntyä tai olet alkanut tupakoida tai käyttää huumeita. Sen myötä fyysinen kuntosi on ehkä jo alkanut rapistua.

Kuulo- ja näköharhat ja muut oireet voivat olla hyvin hämmentäviä, ja ne vaikeuttavat keskittymistä tärkeisiin asioihin, kuten työhön tai opintoihin. Uusien asioiden oppiminen tai muistaminen voi käydä yhä vaikeammaksi.

Skitsofrenia vaikuttaa todennäköisesti ihmissuhteisiisi. Sinusta voi tuntua siltä, etteivät sinulle läheiset ihmiset enää pidä sinusta tai että he juonittelevat selkäsi takana. Et ehkä pysty luottamaan edes lähimpiin perheenjäseniisi. Vieraat ihmiset voivat tuntua pelottavilta tai uhkaavilta.

Sinulla ei tunnu olevan voimia eikä kiinnostusta mihinkään, ja siksi sinusta voi tuntua, ettei ole mitään hyvää syytä nousta vuoteesta aamuisin. Haluat vain jäädä kotiin ja sulkea muun maailman ulkopuolelle. Mitä vähemmän käyt ulkona, sitä eristyneemmäksi tunnet itsesi ja sitä vaikeampi sinun on päästä ulos tästä noidankehästä.

Oireet voivat saada sinut tuntemaan itsesi hyvin alakuloiseksi ja masentuneeksi. Joskus voi jopa tuntua siltä, että olet juuttunut toivottomaan tilanteeseen, josta ei ole ulospääsyä. Tällaiset tunteet eivät ole harvinaisia. Siksi sinun kannattaa yrittää kaikin tavoin parantaa mielialaasi ja keskustella tunteistasi jonkun luotettavan ihmisen kanssa.